Kan ik mijn ‘spierherstel’ versnellen na een training?

We hebben allemaal wel eens last van spierpijn na het trainen. Soms is het zelfs zo erg dat je de volgende dagen niet kan gaan trainen omdat de spieren nog niet hersteld zijn. Gelukkig kun je dit proces versnellen en wij leggen je uit hoe!

Er zijn twee manieren om te herstellen na het sporten: ‘passief herstel’ en ‘actief herstel’. ‘Passief herstel’ is eenvoudig en duidelijk: rust nemen. Het is alsof je een dag vrij neemt van al je dagelijkse trainingsactiviteiten. ‘Actief herstel’ is een lichte hersteltraining die wordt uitgevoerd om de hersteltijd van je training te herstellen.

 

Actieve herstelrichtlijnen:

Laag volume – Je wilt je spiermassa niet opnieuw afbreken. Het punt van actief herstel is om te herstellen, hou je ‘werkvolume’ laag.

Lage intensiteit – Het belasten van het centrale zenuwstelsel zal je niet helpen herstellen. Hou je trainingsintensiteit aan de lage kant zodat je mentaal en fysiek klaar bent voor je volgende “echte” training.

Hartslag – Om actief herstel effectief te laten zijn moet je de hartslag verhogen zodat je extra bloedtoevoer naar de spieren kunt krijgen. 60% van jouw maximale hartslag moet voldoende zijn, ga je hoger dan kom je al snel in de ‘work out zone’.

Een paar tips om ‘actief te herstellen’: wandelen, fietsen, yoga, massa zwemmen etc.

Hoe vaak doe jij ‘actieve herstel trainingen’ of ben jij meer die bankhanger die nadat de spierpijn weg is pas de gym weer opzoekt? ?

 

Vond je dit een interessant artikel? Like onze pagina DeRuiterPT (https://www.facebook.com/DeRuiterPT/ en laat een bericht achter!